COPD

Doel van het project
We doen onderzoek naar een toepassing op een smartphone om snel, eenvoudig en comfortabel inzicht te krijgen in de gezondheid van een patiënt door ‘digitaal te luisteren’ naar spraak, ademhalings- en telefoongedrag. Markers en indicatoren worden gebruikt voor ondersteuning van coaching en therapie om ziekenhuisopname te voorkomen, kwaliteit van leven te verbeteren, de zorgkosten te verlagen en het aantal verzuimdagen te verminderen. We zijn gestart met een EFRO project (zie hieronder), en later hebben we het onderzoek voortgezet.

Publicaties
Julia Merkus (2019) Digital Eavesdropper – Acoustic speech characteristics as markers of exacerbations in COPD patients. MA Thesis, Radboud University, Nijmegen, 2019.
Helmer Strik, Julia Merkus (2019) Voorkomen van longaanvallen bij COPD met ‘een digitale luistervink’. In:
December 2019 issue of DIXIT Magazine on ‘TST en Gezondheidszorg’

Team of the EFRO project ‘Spraakverandering als vroege marker longaanval’

Een ‘Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling’ (EFRO) project:
PROJ-00187: Spraakverandering als vroege marker longaanval.
Zie o.a.
http://www.op-oost.eu/OP-Oost-2014-2020/Beschikte-projecten-lijst-2015.html
https://www.europaomdehoek.nl/uploads/bestanden/Beschikte projecten 2015.xlsx

Stage
In dit onderzoek voor Astma en COPD patiënten, dat plaats vindt binnen de afdeling Longziekten van het Radboudumc, gaan we ‘horen hoe het met onze patiënt gaat’.
Het toepassen van digitale spraak- en ademanalyse voor Astma en COPD patiënten is een fascinerend onontgonnen gebied. Er is weinig bekend, eHealth en zelfmanagement staan prominent op de agenda en de technische mogelijkheden met de smartphone lijken groter dan ooit. Via de telefoon willen we ‘digitaal gaan luisteren’ naar patiënten om op afstand te kunnen coachen, diagnose te kunnen stellen en therapie op af te stemmen.
Het literatuuronderzoek is grotendeels afgerond en er is een eerste testopstelling gebouwd. Met jouw hulp willen we nu (liefst voor de zomer) onderzoek doen naar:
- Welke spraak- en ademhalingsindicatoren zouden we kunnen gebruiken als digitale luistervink
- Hoe zouden we met de verkregen informatie kunnen werken in de zorgketen
- Hoe kijken specialisten, huisartsen en patiënten aan tegen digitaal luisteren
In eerste instantie willen we nu focussen op het maken van opnamen, en het analyseren van de signalen.
Wil je de hele periode of een deel van de periode meedoen in de vorm van een (wetenschappelijke) stage, of zoek je gewoon een interessante bezigheid?
Neem dan contact met mij op.
.